Plantarni fasciitis

PLANTARNI FASCIITIS (vnetje tetive stopalnega loka)

Obliko loka od sprednjega dela stopalnih kosti in nazaj vse do petnice zagotavlja širok trak tkiva - plantarna fascija. Zaradi velikega napora (fizična aktivnost), spremembe teže in starosti lahko pride do vnetja in posledično do bolečine. Pogosto se pojavlja pri športih, ki vsebujejo tek, plesne elemente ali skoke. Pri intenzivnem startu ali hitrem zasuku je možna delna natrganina v predelu plantarne aponevroze (fascije). Dejavniki tveganja so še pretirana pronacija stopala (zasuk navznoter), zmanjšana prožnost mečnih mišic in neprimerna obutev. Težave so podobne tudi pri kostnem trnu v predelu petnice, ki nastane zaradi kroničnega vnetja narastišča plantarne aponevroze na petnico s posledično reaktivno tvorbo nove kosti.

Simptomi in diagnoza:
- boleča peta
- pojav bolečine ob začetku aktivnosti, ki ob nadaljevanju popušča, pri počitku izgine
- jutranja togost, okorelost, ko se razhodimo, bolečine mine
- pojav bolečine pri stoji na prstih ali hoji po petal
- občutljivost, včasih otekanje na notranjem robu stopala, na izvoru kite
- občutek napetosti ahilove tetive
- rentgen včasih pokaže edem in/ali kostni izrastek na peti, načeloma je diagnoza postavljena ambulantno.

V akutnem stanju, torej na začetku je potrebno hladiti predel okrog pete. Dokler bolečina ne izgine je primeren počitek oz. zmanjšanje obremenitve, tek lahko nadomesti kolesarjenje in plavanje.

Priporočljiva je fizioterapija – taping stopala, raztezne vaje za ahilovo tetivo in plantarno fascijo, sproščanje mečnih mišic (masaža, Tecar), uporaba udarnih valov predvsem v primeru strukturnih sprememb (trn, tendinoza). Če nam težave povzroča/poslabša obutev jo zamenjamo.