Utesnitveni sindrom ramenskega sklepa

Utesnitveni sindrom ramenskega sklepa (ang. shoulder impingement)

Pri tem sindromu gre za utesnitev mehkih tkiv med delom lopatice (akromion) in glavo nadlahtnice. Gre za vnetje kite ene od mišic rotatorne manšete (Supraspinatus), ki poteka skozi subakromialni prostor – prehod pod akromionom. Zaradi draženja tetive pride do vnetja in otekline. Vse kar povzroči dodatno zožanje v tem prostoru, povzroči tudi utesnitveni sindrom. Stanje spremlja bolečina, šibkost mišic, lahko tudi izguba gibanja v ramenskem obroču.

Do utesnitve pride zaradi preobremenjevanja ramenskega sklepa v kratkem obdobju (beljenje stanovanja, nošenje težjih predmetov, itd.) ali zaradi kroničnega preobremenjevanja predvsem pri športih kjer pride do velikega števila ponavljajočih gibov, npr. rokomet, plavanje… Dejavnik tveganja za nastanek utesnitvenega sindroma je slaba drža, postavitev ramenskega sklepa preveč naprej in navzgor, lahko pa gre za anatomske spremembe samega akromiona.

Bolečino pogosto poslabša gibanje ramena nad glavo, slabše je ponoči, lahko pride do občutka pokanja v rami. Diagnozo potrdimo z ortopedskimi testi (Neer, Hawkings test,…) in s slikovnimi preiskavami (ultrazvok, MRI,…).

Utesnitveni sindrom je največkrat zdravljen konzervativno, redko pa operativno. Potreben je počitek, izogibanje aktivnosti, ki poslabšajo bolečino in fizioterapija. Fizioterapija se osredotoča na ohranjanje gibljivosti, zmanjševanju vnetja in izvajanja vaj za povrnitev pravilnega gibanja in postavitve celotnega ramenskega obroča.