Nace Belec, 11 let, nogometaš (02/2012)

Poškodba, ki jo je doživel 11-letni sin Nace, se je zgodila leta 2011, meseca aprila. Verjetno je doživel direktni udarec v desno koleno. Sin je začel šepati, ni imel hitrosti, tožil je o bolečini v kolenu. Po posvetu z osebno zdravnico je izvedel slikanje kolena, ki je pokazalo nalom pogačice desnega kolena, ki jo je opazil ortoped.
Sledil je 3 mesečni premor brez treningov in tekem. Konec avgusta je bila izvedena ponovna kontrola z rentgenskim slikanjem kolena. Pogačica je bila zaceljena, vendar težave so se nadaljevale (šepanje, bolečine). Sledil je 2-mesečni počitek in nato MRI pregled, napotna diagnoza: hondromalacia patele dex.i.o.
MRI je pokazal: osteohondritis disekans 1.stopnje medialnega kondila femurja – stanje po abrupciji spodnjega pola patele.
Pojasnili so mi, da je imel poleg poškodbe pogačice tudi slabše vezi in na notranji strani kolena, neprekrvavljen zunanji sklep, kar je pomenilo, da je sledil počitek, ponovna kontrola z MRI-jem, če ne bi bilo stanje stabilizirano, bi sledila operacija, da bi izvedli prekrvavitev, če ne bi pomagalo še to, pa brušenje, saj bi se neprekrvavljeni del lahko odlomil, odkrhnil med sklep in posledice bi bile še hujše. Na ponovno kontrolo z MRI-jem je bil Nace naročen v mesecu februarju 2012.

Med tem časom sem po naključju izvedel za TECAR® TERAPIJO oz. za Center ALTHEA® – s čim se ukvarjajo, kaj omogočajo in učinke le te terapije. Nace je opravil
5 x terapijo v tednu pred novim letom. Čakalo ga je obdobje vaj za koleno, ki so mu jih priporočili na fizioterapiji v ALTHEA® centru.

Konec januarja 2012 je sledil kontrolni MRI in čez 2 tedna še kontrola pri ortopedu. Rezultat je pokazal, da se je koleno popolnoma stabiliziralo, razen rahlega izliva, kar je normalno pri tej poškodbi oz. saj sin raste.
Diagnoza MRI kontrola po terapijah s Tecarjem®: St. po osteohondritis disekans medialnega femoralnega kondila – popolna regresija.
Vse zasluge prepisujem TECAR® terapiji oz. ALTHEA® centru. Srčno se jim zahvaljujem za njihovo skrb, prijaznost in ne nazadnje za strokovni pristop fizoterapevtke! HVALA.

S spoštovanjem, Iztok Belec, oče nogometaša NACETA