PON-PET/8.00-20.00

delovni čas po dogovoru

+ 386(0)4 531 69 75

informacije

info@althea.si

elektronska pošta

Železniška ulica 5, Lesce

kje se nahajamo

TEKAŠKO KOLENO - kaj je to?

TEKAŠKO KOLENO TEKAŠKO KOLENO

Tekaško koleno je "overuse" poškodba. Najdemo jo tudi pod drugimi imeni: Iliotibial Band Sindrom (ITB), Sindrom iliotibialnega trakta (ITT). Kot že samo ime pove je najpogosteje prisotna pri tekačih - tako rekreativnih kot profesionalnih.

ILIOTIBIALNI TRAKT (ITT) - kaj je to in kje je lociran?
Iliotibialni trakt je močna tetiva, ki poteka od zgornjega zunanjega roba medenice ter poteka vzdolž zunanje strani stegnenice in se narašča na zunanjo zaobljeno zadebelitev (lateralni kondil) golenice. V višini velike grče stegnenice se v traktus spredaj pričvršča kita mišice tensor fascie late in zadaj kite mišice zadnjice. GIBANJE TRAKTA V KOLENU: Ko je noga stegnjena potekajo vlakna iliotibialnega trakta po sprednji stani lateralnega kondila. Pri 30 do 40 % upogiba kolena se nahaja trakt nad lateralnim epikondilom stegnenice. Ko se koleno pokrči še bolj, se vlakna pomaknejo za lateralni epikondil. Pri potovanju čez lateralni kondil, se ustvarja trenje (frikcija) na iliotibialni trakt in okoljsko tkivo. Pri teku gibanje ponovimo 100 in večkrat. S tem ves čas ustvarjamo trenje med traktom (tkivom) in kostjo. Če se trenje na tkivo stopnjuje, se pojavi bolečina. Bolečina je v primeru tekaškega kolena locirana na zunanji strani kolena in je zelo intenzivna. Pojavi se na enem kolenu ali na obeh kolenih hkrati.

VZROKI - le nekaj njih
- Nenadno povečanje intenzivnosti, količine vadbe.
- Skrajšane mišice, ki se s svojimi kitami združijo z ITT.
- Šibke ostale mišice kolka - asimetrija mišic
- Napačni tekaški čevlji
- Slaba tekaška forma
- Biomehanika v kolenu - "noge na o"

KAKO VEM, DA JE TO TO?
Pri tekačih bolečina največkrat nastopi po nekaj km teka. Bolečina na zunanji strani kolena je lahko tako močna, da moramo intenzivnost zmanjšati (hoja). Po nekaj m hoje se bolečina umiri in občutek imamo, da spet lahko tečemo. Kmalu ugotovimo, da je problem zgolj utihnil in ne pojenjal.

KAJ MORAM NAREDITI?
Priporočamo obisk pri fizioterapevtu, ki bo ugotovil vašo težavo. Ker pa največkrat ne boli pri testih za koleno in ob dotiku, je toliko težje priti do prave diagnoze. V takem primeru s pogovorom prideta do ključne točke, ki omogoči nadaljno terapijo.

Vir: http://www.runnersworld.com/tag/it-band-syndrome

Vir slika: http://www.medicinenet.com/iliotibial_band_synd…/article.htm 

Telesna drža - zemljevid
UTRUJEN, PREOBREMENJEN ALI PRETRENIRAN?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.althea.si/