Akupresurne točke, energijska stikala v našem telesu

Vas je že kdaj kaj bolelo? Verjetno prav vsi lahko odgovorimo pritrdilno. Verjamem, da si takrat vsi želimo le eno, da bolečina čimprej preneha. Kaj storite, ko se pojavi bolečina? Kako si pomagate? Podzavestno in po prirojenem notranjem občutku se, ko nas nekaj boli, primemo za tisto mesto, ga mogoče rahlo pomasiramo, damo nanj topel ali hladen obkladek, se namažemo s kremo… Kot bi nas telo poklicalo in nam prišepnilo kaj potrebuje najprej. Če se opazujemo in poslušamo svoje občutke, kaj nam najbolj prija, si pri marsikateri bolečini lahko pomagamo sami, ali jo vsaj ublažimo. Če bolečina ne poneha in se ponavlja, je premočna, da bi si lahko pomagali doma, je seveda pametno, da obiščemo zdravnika.

Meridijani in življenjska (ČI) energija
V našem telesu po posebnih energijskih poteh, imenovanih meridijani, neprestano kroži življenjska energija ali ČI (CHI, QI), kot jo imenuje tradicionalna kitajska medicina (TKM). Ta energija prežema vsa tkiva in vse celice, kroži, se porablja, obnavlja. V telesu skrbi za aktivacijo in vzdrževanje vseh življenjskih procesov, ter nemoteno delovanje notranjih organov in sistemov. Glede na izvor poznamo prirojeno ČI energijo, ki se skladišči v ledvicah in od tam širi po celem telesu. Vzpodbuja in podpira delovanje naših notranjih organov in tkiv. Pridobljeno ČI energijo pa vzdržujemo in obnavljamo s pomočjo dihanja, hrane, gibanja. Močna ČI energija je osnova za dobro zdravje, šibka ali pomanjkljiva ČI energija pa postopoma lahko privede do nastanka bolezni.
Vedno smo se učili, da moramo poskrbeti za svoje fizično dobro počutje, saj bomo potem zdravi. Danes pa vemo, da je prav tako pomembno, da poskrbimo tudi za svoje energijsko ravnovesje in čustveno stabilnost, saj bomo tako poskrbeli za svoje celostno zdravje.

Kako si lahko pomagamo sami
Z masažo akupresurnih točk (AP) na meridijanih spodbujamo pretoke energije v posameznih delih telesa in s tem uravnavamo energijsko ravnovesje. Danes si poglejmo »aspirin« LI4 točko (na skici). Z masažo te točke protibolečinsko delujemo na celo področje glave (glavobol, zobobol, migrena, angina). To je najboljša protivročinska točka, z masažo pomagamo hitreje izločati toksine iz telesa. Stimuliramo jo na obeh rokah, 2-3 minute na eni, potem 2-3 minute na drugi roki, ponovimo 3x. Masiramo večkrat na dan, po potrebi.

aku tocke blog
skica: Marko Goltnik, društvo Modrina