Novoletne zaobljube malo drugače

Verjetno smo si vsi ob nastopu novega leta obljubili vsaj eno stvar, ki jo želimo v tem letu spremeniti. Kako težko je včasih to veličastno besedno zaobljubo potem izvesti še v praksi, se mnogi spomnimo še od lani. Z veliko vztrajnosti in delom na sebi uspemo. Bolj ali manj uspešno. Zakaj eni ja, drugi pa ne?

Zakaj novoletne zaobljube ne delujejo, ali vsaj ne tako, kot bi si želeli?
Kar nekaj razlogov je. Začnimo z bolj enostavnimi in poglejmo, kako se izvajanja zaobljub lotiti drugače. Ja zdaj je pravi čas, da preden berete dalje, prinesete še svoj listek z zaobljubami. Na koncu branja ga spet poglejte in ustrezno spremenite svoje izjave, če boste ugotovili, da niso zapisane učinkovito.

Lotili se bomo dveh zaobljub, običajno precej priljubljenih pri večini od nas.

 1. Sprememba prehrane: preveč smo “drastični” in želimo vse narediti naenkrat.
  Če smo se odločili, da bomo spremenili svoje prehranjevalne navade, ne bodimo prezahtevni do sebe in ne spremenimo naenkrat vse prehrane. Tako telo spravimo iz enega šoka (neustrezne prehrane) v drugega (sicer ustreznejša prehrana, pa ob tem čustvena stiska in nelagodje).
  Spremembe uvajajmo postopno. Saj veste, tudi Rima niso zgradili čez noč!
  Izberimo si en dan v tednu, na primer torek in uvedimo prve spremembe. Tako vztrajajmo 2-3 tedne oziroma toliko časa, da nam bo udobno in potem dodajmo naslednji dan, ki naj bo vsaj en dan oddaljen od prvega. Če smo začeli s torkom je to lahko četrtek. Čez čas dodajmo dodaten dan in tako naprej do končne spremembe. Vikende in dneve, ko imamo največ praznovanj, službenih kosil, večerij s prijatelji … pustimo za na konec, ko bomo že utrjeni in nas nič več ne bo moglo odvrniti od naše namere po spremembi.

 2. Želimo shujšati, izgubiti kilograme. Pa ne gre in ne gre. Bolj se trudimo, slabše je.
  Ali so vas starši kot otroka kdaj učili, da pazite na ključe, da jih ne boste izgubili? Če dobro pomislimo, se celo življenje učimo, kako paziti na pridobljene dobrine, da jih ne izgubimo. Ker potem bo hudo. Če pa kaj izgubimo večkrat, bo pa še hujše. To slišimo tako pogosto, da se nam dobro vsidra v podzavest. In glej, glej, ko odrastemo in skrbno prigaramo in pridobimo odvečne kilograme, se pojavimo z novoletno zaobljubo, da jih hočemo zdaj pa izgubiti. In shujšati.
  Si predstavljate kakšen alarm se sproži v podzavesti. To pa že ne, saj izgubljati svojih dobrin in stvari, pa četudi odvečnih kilogramov, pa že ne smemo. In še shujšati hočemo, da bo še hujše. Kaj pa uboga podzavest ve, da smo tej izgubi sedaj dali pozitiven predznak. In se bori z nami in mi s kilogrami. Delno uspemo shujšati in že se sproži nekaj v nas, kar nas premami, da se spet do sitega najemo (in to večkrat, ja) in pridobimo za podzavest dragocene izgubljene kilograme nazaj. 

  In kaj zdaj?
  Preoblikujmo svojo namero. Tako, da jo bo tudi naša podzavest prepoznala kot nekaj varnega in za nas pozitivnega. Pomemben je naš namen, zakaj želimo doseči spremembo. V svojo namero vključimo svoje vrednote, ki nas bodo podprle. Ko zadovoljujemo svoje vrednote, je naša motivacija veliko večja, kot sicer.
  NE: želim shujšati, izgubiti kilograme. AMPAK: Tehtam XY kilogramov in sem vitalen/-na in zdrav/-a. V mislih pred seboj vidimo svojo novo podobo in se opazujemo, kako funkcioniramo v novi podobi. Kako se vidimo, kako nas vidijo drugi. Začutimo, zaznajmo, kako se po novem počutimo. Novi sliki dodajmo barve, ki so nam všeč, zvoke. Ko smo s spremembo popolnoma zadovoljni v mislih vstopimo v sliko in vase in v svoje novo telo z idealnimi kilogrami. Začutimo, kako se počutimo v svoji novi koži. Stanje, ki nam ustreza še na nek svoj način zaklenimo, fiksirajmo, da bomo vedeli da to je to, kar želimo. Kot da smo že sedaj taki, kot želimo biti. S tem pospešimo manifestacijo željenega stanja.

Srečno pri izpolnjevanju zaobljub. ?