Pretrganje mišice

Pretrganje mišice pogosto povzročijo športi, ki zahtevajo eksplozivni napor skozi krajše obdobje (npr. sprint, skoki, ameriški nogomet,..). Lahko pride do pretganja tudi zaradi nenadnega ustavljanja, obračanja.

Mesta poškodbe so največkrat mišice, ki so gibljive preko dveh sklepov (npr. hamstringi, m. quadriceps, m. gastrocnemius, m. biceps brachii).

Pri poškodbah, ki nastanejo kot posledica sunkovitih gibov je zelo pomembna preventiva - masaža preobremenjenih mišic, redno raztezanje po vadbi za zmanjševanje mišičnega tonusa in preprečevanje skrajšav in vadba za stabilizacijo in propriocepcijo, s katero dosežemo pravilno razporeditev sil na mišične skupine.

Pretrganje mišice delimo na 3 stopnje:
- I. Stopnja (lažja): ≤5% pretegnjenih mišičnih vlaken. Aktivno gibanje in pasivno raztezanje povzročita bolečino.
- II. Stopnja (zmerna): 10-50% pretrganih mišičnih vlaken, dotik na mišico je boleč.
- III. Stopnja (huda): celotna prekinitev mišičnih vlaken.

Simptomi in diagnoza:
- Ostra bolečina takoj, ko se poškodba zgodi;
- Pri delni rupturi lahko pretrganje ovira mišično krčenje, pri celotni pa je kontrakcija mišice zavrta;
- Pri celotni rupturi je defekt možno čutiti po celotnem 'trebuhu' mišice, pri delni rupturi pa je le včasih mogoče čutiti spremembe;
- Prisotna je oteklina in občutljivost mesta poškodbe;
- Po približno 24 urah je možen pojav modrice, pogosto pod mestom poškodbe; to so znaki krvavitve. Lahko se pojavi mišični krč;

Klinični testi s pomočjo ogledovanja in tipanja dajo analizo o stopnji poškodbe. Najbolj učinkovit test je test funkcije, z ali brez upora proti mišici. Vse rupture so lepo vidne na diagnostičnem ultrazvoku.

Mišična vlakna in krvne žile se pretrgajo, pride do vnetja in resorbcije krvavitve. Zdravljenje mišice se deli na regeneracijo novih mišičnih vlaken in na brazgotinjenje (granulacijsko tkivo). Skeletne mišice imajo veliko sposobnost regeneracije, vendar pa bodo nova vlakna krajša in manj elastična, zato previdnost pred nadaljnjo pretrganje ni nikoli odveč. Funkcija je lahko ovirana, če brazgotina pokriva veliko območja.

Zdravljenje pri rupturah v akutnem stanju zahteva mirovanje (z aktivnostjo je potrebno takoj prekiniti), hlajenje, dvig uda, elastični zavoj preko poškodovane muskulature, aplikacija anestetika, preprečevanje tvorbe hematoma. Kasneje zadostuje le konzervativno zdravljenje, priporočljiv je obisk pri fizioterapevtu - uporaba elektroterapije (Tecar, ultrazvok), kinezioterapije in masaža. Pri hujših rupturah je včasih potrebna kirurška obravnava.

Kontuzija/stisk mišice
Ko je vzrok poškodbe direkten udarec lahko zaradi pritiska preko mišice na kost pride do globoke rupture in krvavitve. Do stiska mišice lahko pride tudi na povrhnjih mišicah, kjer so simptomi podobni kot pri pretrganju mišice.

Slike vir:
http://www.lollylegs.com/injuries/hamstring_grading.aspx

http://www.ipcphysicaltherapy.com/hamestringinjury.aspx

Image Gallery