Osgood-Schlatterjeva bolezen

Osgood-Schlatterjeva bolezen

Bolezen nastane tipično pri dečkih starih med 12 in 15 in pri deklicah med 11 in 13. Je petkrat pogostejša pri mladih atletih v primerjavi z mladimi, ki se ne ukvarjajo s športom. Ti otroci so po navadi vključeni v športe, ki zahtevajo velik napor za stegenske mišice (npr. skakanje, tek), rast in razvoj telesa pa jih komaj dohaja. Gre za subakutno avulzijsko frakturo tuberositas tibiae, kar pomeni, da se del kite pogačice odtrga od golenice (tibia). Posledično pride do vnetja spodnjega dela kite. Bolečina se pojavi tik pod kolenom, lahko je enostranska ali dvostranska. Povečuje se z večjim obremenjevanjem, izboljša pa z mirovanjem.

Simptomi in diagnoza:
- Bolečina, ki je prisotna med fizično aktivnostjo in po njej;
- Pri krčenju (proti uporu) stegenskih mišic se bolečina lahko poslabša;
- Lokalna občutljivost, včasih otekanje predela pod kolenom (narastišče tetive);
- Pordelost in sprememba temperature kože pod kolenom;
- Rtg slika pokaže spremembe na kosti, otekanje mehkih tkiv;

Simptomi po navadi izginejo ko se proces rasti zaključi.
Običajno bolečine niso tako hude, da bi otroci potrebovali zdravnika, primerna je fizioterapija za lajšanje simptomov (vnetje).

Na začetku je potrebno hlajenje z ledom, uporaba protivnetnih mazil, opornice, Tecar terapija (http://www.althea.si/tecar-terapija/) in počitek dokler se vnetje ne umiri. Kasneje lahko začnemo z razteznimi vajami in vajami za krepitev in stabilizacijo za stegenske mišice. Bolezen se pozdravi spontano, ko je razvoj končan (17-18 let starosti).