Vnetje pokostnice

VNETJE POKOSTNICE – medialni tibialni stres sindrom
(ang. shin splints)Vnetje pokostnice (vezivno tkivo, ki obdaja zgornjo plast kosti) je 'sindrom preobremenjenosti'. Gre za bolečino, ki se pojavi v spodnjem delu nog pod kolenom bodisi na zunanjem ali notranjem sprednjem delu goleni.
Tej poškodbi so najbolj izpostavljeni tisti, ki že dolgo časa niso tekli in želijo v kratkem času nadoknaditi zamujeno ali pa teči šele začenjajo. Lahko se pojavi tudi kot posledica neprimernega raztezanja, spremembe tekaške površine (npr. asfalt, beton), menjave čevljev, prehoda iz ravnih površin v hrib ali pa gre stopalo pri teku preveč navznoter.

Znaki vnetja so lokalna občutljivost vzdolž (spodnja polovica) goleni, občutek zategovanja in oteklina. Bolečina popusti pri počitku in se zopet pojavi pri aktivnosti. Pri diagnozi je pomembna slikovna preiskava (npr. RTG, MRI, scintigrafija skeleta), da izključimo morebiten zlom zaradi preobremenjenosti.

Vzroki so najpogosteje vnetja narastišč mišic goleni na medkostno membrano, kot tudi preobremenitvene poškodbe mišic in njihovih tetiv, redkeje pa gre za vnetje same pokostnice golenske kosti na narastišču mišic.

Prvi ukrep pri pojavu težav je zmanjšanje intenzitete ali začasni počitek. Bolečine rešujemo s pomočjo protivnetnih sredstev in fizioterapije - elektroterapija (Tecar), uporaba toplote/hlajenja bolečega področja in sproščanje mišic ter fascij.

Vzdrževanje fizične moči s pomočjo kolesa, plavanje. Po umiritvi bolečin so primerne vaje za raztezanje mečnih mišic, po približno dveh tednih pa vaje za krepitev mišic sprednjega dela goleni. Aktivnost se lahko začne po 2-4 tednih, pomembno je stopnjevanje!