Hernija diska, išijas

... je bolečina, ki izžareva iz spodnjega dela hrbtenice in se lahko širi po nogi navzdol pod kolenom po zadnji strani okončine, pridruži pa se ji lahko mravljinčenje in morda tudi izguba mišične moči. Bolečino lahko povzroči kašljanje, kihanje ali napor.

Glavni vzrok za to je zdrs medvretenčne ploščice, ki povzroči pritisk na živčno korenino. Lahko so še drugi vzroki: utesnitev živca, obraba sklepov, bolečina mišičnega izvora. Pogoji za zdrs se ustvarjajo več let.

Medvretenčna ploščica je sestavljena iz vezivnega obroča, jedro pa sestavlja zdrizasta tekočina. Ko pride do izbočenja jedra, temu pravimo hernija diska. Ploščica je neožiljena in se zato hitreje obrabi. Najpogosteje prizadene ledveni del hrbtenice, saj je najbolj gibljiv in nosi kar polovico naše telesne teže.

Diagnozo potrdi 'Laseque test', MRI (magnetna resonanca) in drugi testi za oceno senzibilitete in mobilnosti tkiva.

Zdravljenje je lahko konzervativno, v hujših primerih pa operativno. Pomembno se je izogibati aktivnostim, ki izzovejo bolečino. Gibanje je najboljša preventiva, ko pa se bolečina že pojavi je potrebno začeti s treningom za globoke hrbtne in trebušne mišice, ki zagotavljajo stabilnost hrbtenici. Nekaterim posameznikom ustreza tudi 'trakcija', kjer gre za razmak sklepnih površin, kar olajša bolečino. V osnovi gre za vnetje, zato pride v poštev tudi medikamentozno zdravljenje, kot so razni analgetiki. Vnetje lahko ustavimo tudi z izbrano elektroterapijo.

Konzervativno zdravljenje je zelo učinkovito (90%), če pa pride že do oslabljene funkcije sečnega mehurja pa je nujno operativno zdravljenje.
http://www.althea.si/tecar-terapija/